Amendă de 6.000 de lei pentru un român care a tăiat un porc în curtea lui

Inspectorii de la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) au sancționat cu o amendă de cel puțin 6 mii de lei un cetățean român care a sacrificat un porc în propria sa curte. Care a fost încălcarea legislației care a condus la această penalizare considerabilă? Ce prevederi impune legea din România cu privire la tratarea animalelor de acest gen?

Înaintea sărbătorilor de iarnă, mulți români tradițional organizează tăierea porcului, având în vedere că acesta este unul dintre animalele cele mai comune în curțile sătenilor. Recent, legislația din România a suferit modificări semnificative, aducând noi reguli privind creșterea și sacrificarea acestor animale.

Un cetățean din Satu Mare, persoană fizică și nu juridică, a fost sancționat cu o amendă de 6 mii de lei după ce a sacrificat un porc în propria sa gospodărie. Nu anticipa niciun moment că acest gest simplu ar putea atrage o astfel de amendă considerabilă din partea inspectorilor DSVSA.

Motivul pentru care a fost sancționat financar

Inspectorii DSVSA i-au aplicat unui român o amendă contravențională în valoare de 6 mii de lei, pentru că a tăiat un porc în propria lui curte, fără să anunțe în prealabil medicul veterinar concesionar sau medicul veterinar oficial despre decizia pe care a luat-o, așa cum stabilește legea.

Câți porci poți crește în curte în anul 2023

Persoanele fizice, neînregistrate la ORC, din cadrul exploataţiilor comerciale de tip familial, înregistrate în SNIIA și autorizate sanitar – veterinar, vor putea crește o scroafă însămânţată artificial şi produşii acesteia sau maximum 15 porci la îngrăşat pe an, mai arată noua lege.

Articole similare