Citate Romanesti

Stiri si Citate din Romania

Carantină 21 de zile în zona metropolitana Timișoara . Raed Arafat explică de ce

„Timișoara este cea mai mare incidență dintre municipiile care au incidența mare la acest moment. Clar că în ultima perioadă am asistat la o creștere zilnică, în procente mici, dar o creștere evidentă. În același timp, în sectorul sanitar există o presiune foarte mare, paturile de terapie intensivă pline și greutatea de a găsi locuri inclusiv pentru pacienții care au nevoie de oxigen. Cu cât numărul cazurilor continuă să apară zilnic în acest mod, clar că presiunea va fi mai mare. De ce acum presiunea pe sectorul sanitar este mai mare decât în valul pe care l-am avut în noiembrie – decembrie? Pentru că acest val de acum vine peste valul trecut, când secțiile de TI nu sunt goale, sunt deja cu pacienți în ele care provin din valul trecut și care au continuat să apară. Asta înseamnă că oricând putem să ajungem în faza în care să nu mai găsim deloc locuri. Este clar, singura metodă de a limita răspândirea virusului este limitarea mobilității, mască, igienă și reducerea contactului cât de mult posibil, mai ales contactul neesențial”, a ținut să precizeze șeful DSU, care a participat la ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în care a fost decisă aplicarea măsurii de carantină.

Posibil 21 zile de carantina

„De ce acum? De ce nu așteptăm să ajungem la 10, la 11 / 1.000? Pentru că dacă începem acum, este posibil să iasă Timișoara de sub carantină în scurt timp, în 14 zile, hai să zicem 21 de zile. Dacă începem la 11-12, ca să ajungem la o cifră sub 3 sau sub media națională, asta ar dura poate o lună. Deci începerea este foarte corectă, din punctul meu de vedere.

Dacă carantinăm doar unele localități, este carantinare zonală, care include Timișoara, include Moșnița Nouă, Ghiroda, Giroc și Dumbrăvița, care acum vor fi tratate ca un tot întreg. Asta va face mult mai ușor controlul situației, inclusiv pentru cei de la forțele de la ordine, dar și o abordare mai corectă din punct de vedere epidemiologic. Dacă noi carantinăm o localitate din care oamenii toată ziua pleacă la Timișoara și există mișcare continuă (…) nu ne va ajuta să controlăm situația rapid. Așa că abordarea integrală este cea mai corectă”, a completat Arafat.

Mai multe vaccinuri pentru Timisoara

„A fost discuție cu președintele CJ, care, pe bună dreptate, spune că trebuie să intensificăm vaccinarea în zona Timișoarei și în zonele care sunt mai afectate. Acest lucru știu că urmează să aibă loc, să crească numărul dozelor în zone precum Timișoara, dar și dacă le creștem, depindem de doi factori: numărul dozelor care intră în țară pe săptămână și faptul că vaccinul nu are un efect instantaneu. El are un efect după a doua doză, după ce mai trec câteva zile de la a doua doză, deci asta înseamnă că dacă începem acum să creștem numărul persoanelor vaccinate, un efect serios o să-l avem peste două-trei săptămâni. Vreau să știe toată lumea că s-a discutat foarte serios. Nimeni nu vrea să ia măsuri exagerate, dar toată lumea vrea să ia măsurile corecte care să vină în sprijinul populației și al colegilor care deservesc sectorul sanitar și sunt sub o presiune maximă”, a mai spus șeful DSU.

Malluri închise în weekend

„În timpul weekendului vor fi măsuri un pic mai dure. Vor rămâne deschise în weekend doar magazinele alimentare, farmaciile, magazinele care vând lucruri esențiale. Nu vor fi deschise mallurile, centrele comerciale și celelalte magazine. Ele vor fi deschise doar pe timpul săptămânii. Tocmai ca să încurajăm oamenii să nu iasă decât dacă este strictă nevoie în perioada respectivă. Apelul pe care îl fac către populație este să suporte aceste măsuri, să ne înțeleagă de ce le luăm, cum noi înțelegem efectiv că este greu pentru ei și că este deja demult de când aplicăm măsuri de diferite tipuri și e o presiune asupra oricărui om dintre noi. Dar în același timp să fie toată lumea responsabilă, în sensul ieșiți numai dacă trebuie”, a mai explicat Raed Arafat.

Enable Notifications    OK No thanks