Citate Romanesti

Stiri si Citate din Romania

Ciucă dă milităria jos din pod. Noul guvern vrea ca tinerii să facă armata pe bază de voluntariat

Modelul german  Un alt model ar fi cel german. Bundeswehr a suspendat serviciul militar obligatoriu în 2011 şi de atunci, în paralel cu personalul profesionist, se recurge la soluţia de voluntariat, perioada minimă a serviciului fiind de 7 luni. În total, în prezent, Bundeswehr are 8.000 de astfel de militari în serviciu care primesc solde, iar din ianuarie 2020 acestea au fost majorate de la 840 de euro plus unele beneficii în natură, la 1.500 de euro. Pentru misiuni în străinătate, un soldat voluntar german mai primeşte lunar un supliment de 305 euro. 

Cuantumul soldei dedicate celor care vor face serviciul de militar voluntar în termen în MApN nu este precizat în documentele MApN, dar cel mai probabil acesta se va ridica la nivelul retribuţiei unui soldat profesionist, adică 1.857 de lei. Trebuie precizat că MApN vrea să încludă în acest program câteva mii de miltari, iar ulterior numărul acestora va putea fi crescut treptat, după model aliat. Mai trebuie precizat că o parte a celor care vor face acest serviciu militar vor putea ieşi din armată şi cu o calificare, pentru că vor trece prin cursuri de bucătari, buldozerişti sau specialişti IT. 

„Acest tip de serviciu militar are o importanţă strategică pentru realizarea şi menţinerea unui bazin necesar de rezervişti. Înainte de ’89, România avea peste 350.000 de militari activi şi 6 milioane de rezervişti. Sigur, atunci vorbeam de un model militar diferit, vechi, cel al Tratatului de la Varşovia, iar acum suntem în standardele moderne ale NATO, dar totuşi acum avem prea puţini rezervişti. Eu cred că va fi un program de succes, pentru că tinerii conştientizează acum că vor avea acces la un venit sigur şi constant, vor avea parte de cursuri de formare şi, foarte important, vor avea acces la cultura militară occidentală, lucru deloc de neglijat”, a subliniat Aurel Cazacu. Conform unor date, în acest moment, România are 70.000 de militari activi, dar numai 60.000 în rezervă, cifră considerată total insuficientă pentru o capacitate robustă de răspuns militar în caz de criză.

Programul de guvernare mai prevede şi accelerarea programelor majore de dotare a militarilor. Este vorba de programul de înzestrare cu corvete pentru Forţele Navale, dar şi de alte 12 programe de înzestrare deja aprobate de Parlament. Astfel, la militari vor ajunge autovehicule tactice blindate de tip uşor, sisteme C4I cu capabilităţi de integrare ISTAR, maşini de luptă a infanteriei, pe şenile, sisteme de securitate şi apărare cibernetică sau drone tactice de clasa I. Apoi, se vor mai achiziţiona sisteme mobile de război electronic, sisteme mobile de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată/cu rază foarte scurtă de acţiune, sisteme integrate de arme SHORAD/VSHORAD, armament individual tip NATO şi echipamente şi sisteme de detecţie, avertizare, decontaminare şi protecţie (individuală şi colectivă) CBRN (chimic, bacteriologic, radiologic şi nuclear). 

Citeste mai mult: adev.ro/r33z1h

Enable Notifications    OK No thanks