Citate Romanesti

Stiri si Citate din Romania

Dacă îți dai demisia, nu poți primi ajutor de șomaj

Cei care rămân fără loc de muncă pot beneficia de șomaj plătit din partea statului dacă împlinesc o serie de condiții prevăzute de Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și normele sale de aplicare. Totuși, pentru a putea cere șomaj, fostul salariat trebuie să fi rămas fără job prin concediere, nu prin demisie.Concedierea reprezintă încetarea contractului de muncă din inițiativa angajatorului, în timp ce demisia se face exclusiv din dorința salariatului. Angajatorul nu te poate forța să demisionezi, află ce trebuie să faci dacă ți se pune pe masă o cerere de demisie în acest articol.

Măsura concedierii poate fi aplicată de angajator pentru motive care țin de persoana salariatului sau pentru motive care nu țin de persoana salariatului.

Codul muncii prevede că “[s]alariații concediați pentru motive care nu țin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a șomajului și pot beneficia de compensații în condițiile prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil”.

Așa cum și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) explică, într-un ghid, nu pot primi ajutor de șomaj “persoanele care au încetat raporturile de muncă sau de serviciu prin acordul părților sau prin demisie”.

Sursa avocatnet.ro

Enable Notifications    OK No thanks