De ce nu s-a vaccinat Klaus Iohannis până acum? Motivul e incredibil! Ioana Stăncel: „Pentru că noi suntem…”

Cele mai multe state mizează – în campania de vaccinare anti-COVID – pe puterea exemplului liderilor. În Israel, premierul Benjamin Netanyahu s-a vaccinat primul, în SUA președintele ales Joe Biden a făcut același lucru. În România, am avut din 27 decembrie foarte multe cadre medicale care s-au vaccinat în direct, dar președintele, premierul, ministrul sănătății, șeful DSU, șeful campaniei de vaccinare, nicinul nu s-a vaccinat la început de drum.

De ce nu s-a vaccinat Klaus Iohannis până acum? „Pentru că noi suntem un pic mai cârcotași”, consideră Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică, intervievată de Digi24.

„Dacă s-ar fi vaccinat…”

„Dacă s-ar fi vaccinat, am fi spus că au trecut înaintea listei deja făcute și înaintea priorităților deja stabilite. Pentru că nu s-a explicat de la început că pentru acești lideri, care conduc țara, care ne asigură siguranța națională, vaccinarea este o problemă de securitate națională. Acești lideri ar fi trebuit să facă parte din primele cohorte vaccinabile, nu numai prin puterea exemplului, ci și pentru starea dânșilor de sănătate, în așa fel încât, dacă avem o altă urgență suprapusă peste această pandemie, dânșii să poată guverna țara, să ne poată asigura traversarea unei alte crize”, a spus Stăncel.

„Suntem cam cârcotași”

„Așa cum avem comportamentul societal, probabil că ar crește foarte mult gradul de încredere dacă am vedea liderii că se vaccinează, dacă vom vedea liderii că vor comunica felul în care se simt, dacă au sau nu simptome sau efecte secundare și de asemenea ce-i determină pe dânșii să se vaccineze. Dar în același timp, pentru că suntem cârcotași, trebuie să aibă și dânșii încrederea că cei care suntem de bună-credință înțelegem că nu depășesc un rând, nu sfidează restul populației și că o fac tocmai pentru beneficiul societății, pentru beneficiul țării și pentru exemplul personal”, a declarat expertul.

Sursa : gandul.ro

Articole similare