Citate Romanesti

Stiri si Citate din Romania

In ce consta insolventa si de ce este diferita de faliment?

Deseori se intampla ca termenii “insolventa” si “faliment” sa creeze confuzii si sa starneasca controverse printre diversi antreprenori aflati la inceput de drum si nu numai.

Potrivit Legii nr. 85/ 2014, insolventa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide si exigibile. Aceasta inseamna ca atunci cand o societate ajunge in imposibilitatea de a-si plati datoriile ajunse la data scadenta si dovedeste acest lucru, aceasta intra in stare de insolventa.

Procedura generala de insolventa este acea procedura prin care un debitor intra: fie in mod succesiv, in etapa de reorganizare judiciara si apoi in cea de faliment, fie individual, in procesul de reorganizare judiciara sau in cel de faliment.

Practic, procedura de faliment este o ultima etapa a insolventei, care se aplica debitorului in vederea lichidarii averii acestuia pentru acoperirea pasivului si a radierii firmei.

Se poate observa ca insolventa iti ofera sansa sa te redresezi printr-o reorganizare a activitatii, facuta dupa un plan bine pus la punct, aprobat de creditori si confirmat de catre judecatorul-sindic, in urma caruia iti vei putea achita datoriile. Daca nu izbutesti in indeplinirea sa, atunci se trece in etapa finala: falimentul.

Procedura generala a insolventei poate fi aplicata de toti operatorii economici, in conformitate cu prevederile legale, cu exceptia celor care exercita profesii liberale si a celor care folosesc procedura simplificata a insolventei.

Ce este procedura simplificata a insolventei?

Unii debitori pot opta pentru procedura simplificata a insolventei, unde operatorul economic intra direct in faliment.

In conformitate cu Art. 38 din Legea nr. 85/ 2014, acesti debitori pot fi:
•    profesionisti persoane fizice-PFA, exceptandu-i pe cei care exercita profesii liberale;
•    intreprinderi familiale –IF;
•    operatori economici care indeplinesc una dintre conditiile: nu detin niciun bun in patrimoniul lor; actele constitutive sau documentele contabile nu pot fi gasite; administratorul nu poate fi gasit; sediul social/ profesional nu mai exista sau nu corespunde adresei din Registrul Comertului; sunt persoane juridice dizolvate voluntar, judiciar sau de drept, anterior formularii cererii introductive, desi lichidatorul judiciar nu a fost numit sau, daca a fost numit, mentiunea privitoare la numirea sa nu a fost inscrisa in Registrul Comertului;
•    debitori care si-au declarat intentia de a intra in faliment, printr-o cerere introductiva;
•    orice persoana care desfasoara activitati specifice profesionistilor, dar care nu a obtinut autorizarea ceruta de lege pentru exploatarea unei intreprinderi si nu este inregistrata in registrele speciale de publicitate. Aplicarea Legii nr. 85/ 2014 fata de aceste persoane nu exclude sanctiunile aplicabile pentru lipsa autorizarii sau inregistrarii respectivei persoane.

Pe scurt, City Insurance nu este inca in faliment, Tribunalul trebuie sa decida acest lucru. Dupa ce este declarat falimentul de catre Tribunal, abia atunci politele mai sunt valabile 90 de zile.

Enable Notifications    OK No thanks