Citate Romanesti

Stiri si Citate din Romania

O boală genetică rară, depistată în România. Medicii avertizează că duce la paralizie și deces

O boală genetică rară, care duce la paralizie, a fost depistată la mai mulți localnici dintr-un sat din Suceava. Netratată, afecțiunea poate provoca decesul în 4-5 ani. Medicii spun că de vină este o proteină mutantă care se depune pe nervi și în inimă.

Nimeni nu știe de ce sunt atât de multe cazuri numai în Suceava

Pe lângă pacienții din județul Suceava, mai este un pacient din Botoșani, originar din Pârtești, unul din Piatra Neamț, care are altă mutație a genei decât cea specifică locuitorilor din Todirești, și unul din Iași. În evidență sunt și șapte persoane asimptomatice, purtători sănătoși, rude mai tinere ale celor deja confirmați.

„Mulți ar necesita testarea, dar ori refuză, ori amână. Unii sunt plecați la muncă în străinătate și spun că atâta timp cât sunt buni de muncă nu vor să știe dacă sunt bolnavi”, a afirmat dr. Daniela Neagu.

Amiloidoza ereditară tip transtiretină (Hereditary transthyretin amyloidosis -hATTR), o boală mortală extrem de rară, provocată de o mutaţie genetică întâlnită până acum doar la pacienţi originari din comuna suceveană Todireşti, a fost descoperită în alte două localități din județ, scrie Monitorul de Suceava.

Apasa aici pentru a vedea mai multe detalii despre noua boala

Enable Notifications    OK No thanks