Citate Romanesti

Stiri si Citate din Romania

OMV Petrom e dispusă să cedeze conducta de alimentare cu gaze din zona Deta

”Pentru a asigura continuitatea alimentării cu gaze în zonă, localitățile trebuie conectate la Sistemul Național de Transport. OMV Petrom anunță epuizarea naturală a zăcământului de gaze naturale Partoș, din județul Timiș, ultimul din zonă aflat în exploatare. Zăcămintele din zonă au alimentat cu gaze naturale, direct, consumatorii din localitățile Banloc, Voiteg, Deta, Denta și Stamora-Moravița. În condițiile epuizării naturale a zăcământului Partos, producția de gaze a încetat în noiembrie 2020. Soluția pentru asigurarea continuității în alimentarea acestor consumatori o reprezintă racordarea și alimentarea cu gaze naturale de la Sistemul Național de Transport (SNT), conform legislației în vigoare. Localitățile Banloc, Voiteg, Deta, Denta și Stamora-Moravița au fost racordate, în trecut, direct la o conductă care transporta gazele naturale de la zona de producție Foeni – Partoș – Moravița la distribuțiile de gaze din zona geografică respectivă. Practic, acestea au fost alimentate direct de la zăcămintele productive, pe întreaga perioadă de exploatare a gazelor naturale”, anunță cei de la OMV Petrom.

”Producția de gaze naturale din zăcămintele aflate în zona Foeni – Partoș – Moravița a început în anul 1981, a atins un nivel maxim al producției în perioada 1983 – 1987 și a început să intre în declin începând cu anul 2004. În ultimii trei ani, producția medie zilnică de gaze naturale produse de zăcământul Partoș a fost, în medie, de numai 3.500 Smc/zi, insuficientă pentru necesarul de consum al localităților menționate, în special în timpul sezonului rece. Începând cu luna noiembrie 2020, OMV Petrom nu mai produce gaze naturale în această zonă, fiind inițiate procedurile necesare încetării concesiunii zăcământului Partoș. În aceste condiții, întregul consum de gaze naturale al acestor localități trebuie asigurat din SNT, activitate care excedează atribuțiilor unui producător de gaze naturale. Facilitățile existente aferente zăcământului Partoş vor intra în proces de abandonare ca parte a procesului de încetare a concesiunii petroliere”, a mai anunțat OMV Petrom.

”În acest context, OMV Petrom își menține propunerea de a preda această conduct de gaze către oricare entitate care are responsabilitatea transportului sau distribuției de gaze naturale. Reprezentanți ai Secretariatului General al Guvernului și reprezentanți ai autorităților locale au fost informați si vor implementa soluțiile necesare pentru a asigura continuitatea in alimentarea cu gaze a localităților menționate”, conform OMV Petrom.

Enable Notifications    OK No thanks