Buletin cu cip în România. De când va fi disponibil noul act de identitate

Evidența populației și acordarea actelor de identitate se vor face după alte reguli începând cu data de 2 august 2021. Noile reglementări sunt conținute în normele de aplicare a OG nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Acte de identitate, eliberate înainte de vârsta de 14 ani

O primă noutate este legată de posibilitatea emiterii unui act de identitate înaintea împlinirii vârstei de 14 ani. Este doar o opțiune pe care o au la dispoziție părinții  care vor eliberarea unei cărți de identitate simplă sau electronică oricând după nașterea copilului lor.

Cererea pentru eliberarea actului de identitate trebuie să fie semnată de către ambii părinţi, prezenţi. Dacă este doar un singur părinte, are nevoie de declaraţie de la celălalt părinte eliberată la notar/consulat”, precizează sursa citată.

Cartea de identitate simplă conține date și informații, înscrise pe față și pe verso şi are formatul unui card. Cartea electronică de identitate va conține pe lângă, datele prevăzute pentru cartea de identitate simplă, și un cip. Fiecare poate alege ce fel de carte de identitate doreşte”, precizează avocata Adoriana Țerescu de la VeDem Just.

Citeste intreaga stire pe : https://www.fanatik.ro/noi-reguli-privind-actele-de-identitate-buletinul-cu-cip-disponibil-din-luna-august-19481865

Articole similare